24. helmikuuta 2014

Haastattelu


Vaatetusalan eettisyys                                                                                                          20.2.2014 
Vaatetusalan yrittäjyydessä on monia puolia ja liian usein sen eettisyys jää esteettisyyden jalkoihin. Muuttuvassa maailmassa eettisyydestä on kuitenkin yhä ajankohtaisempaa puhua. Kävin kysymässä Helenan Puodin pitäjältä Helena Karviselta kysymyksiä liittyen vaatetusalan eettisyyteen. Helenan Puoti on osoitteessa Kauppalankatu 6-8, Kouvolassa sijaitseva naistenvaateliike, josta löytyy vaateiden lisäksi huiveja, koruja, laukkuja yms.

Mistä vaatteenne ovat peräisin ja tiedättekö miten ne on tuotettu?

-          En tarkasti, voivat olla vaikka mistä. Aina ei voi tietää, mutta en ala myöskään kertomaan jos en ole varma. Asiakkaalle on oltava rehellinen.

Millaisista asioista vaatteen hinta yleensä koostuu?

-          Monista välikäsistä. Yleensä halpatyömaassa vaatteen tekijä ei saa vaatteesta juuri mitään, kun vaatemerkin herrat vievät välistä. Hankin osan liikkeen vaatteista Saksasta ja toivoisin siellä laadukkuuden tuovan myös parempaa valvontaa. Yleensä hinta sisältää materiaalit ja suunnittelun sekä isoilla valmistajilla on jo varaa nostaa hintaa merkin takia. Itse yritän hankkia kauppaan mahdollisimman ihmis- ja luontoystävällisiä tuotteita.

Olisitko itse valmis maksamaan hieman enemmän vaatteesta joka on tuotettu ympäristöä säästäen?

-          Kyllä. Myydessäkin on valtti jos pystyy tarkasti kertomaan ekologisuudesta, mutta jos ei ole aivan varma, ei kannata alkaa valehdella.

Millaisia eettisiä oikean ja väärän arvoja itse voimakkaimmin kannatat?

-          No ainakin sitä, että kaikilla tulisi olla henkilöllisyyspaperit ja ihmisoikeudet. Kyllähän se tekee pahaa, kun kuulee tarinoita naisten asemasta ja äitinä tuntuu hirveältä, jos jollain äidillä ei ole varaa hankkia lapselleen suojaa tai ruokaa. Esimerkiksi Afrikassakin olisi hyvä jos naiset voisivat elättää itsensä yrittäjinä, mutta maailmassa tuppaa olemaan tapana päätyä isojen herrojen tehtaisiin.

Onko vaatetusala mielestäsi ympäristölle rasite?

-          Vaateteollisuus on varmasti luonnolle rasite siinä missä muutkin teollisuudenalat. Jonkin verran on käytössä pellavaa ja muita luonnonkuituja. Kaikki voisi olla melko hyvin vaatetusalalla jos vain eettinen puoli olisi kunnossa. Kerta käyttö kulttuuri ja roskaaminen on surullinen asia, nuoret ostavat uusia vaatteita kerran kuussa ja pitävät niitä vain muutaman kerran ennen pois heittoa, joka kuormittaa luontoa.

Miten eettisyys mielestäsi vaikuttaa yritysten kilpailussa?

-          Toiset mainostavat itseään ekologisina liikkeinä ja korostavat luonnonmukaisuuttaan. Kauppias voi kuitenkin vaikuttaa ympäristöön omilla valinnoillaan.

Mistä pienistä asioista voisit itse kuvitella tinkiväsi ympäristöä ja muiden auttamista ajatellen?

-          Kyllä voisin tinkiä vaikka mistä. Yritän kierrättää ja olla heittämättä ruokaa turhaan roskiin. Kouvolassa roskien lajittelu on hyvin hankalaa, sillä ne laitetaan kaikki sekajätteeseen. Viemme kuitenkin kotona pullot ja paperit kierrätyspisteisiin. Myymälässä kun varastoon tarvitaan tilaa, mieluummin myyn vaatteet pois halvemmalla hinnalla kuin heitän ne hukkaan. Liikkeessäni löytyy myös valikoimaa eri hintaluokista kiinnostuneille asiakkaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti